Ecourile trecutului: Sediul SGS Romania si memoria lui Jacob Levy Moreno

Pe Calea Serban Voda, la numarul 38, intr-o zona eleganta a Bucurestiului, se afla o cladire veche, cu ferestre inalte care lasa lumina sa alunece tacut peste amintiri. Pentru cei mai multi, este doar locul in care-si desfasoara activitatea SGS Romania – parte a Grupului SGS, lider mondial in testare, inspectie si certificare. Pentru altii insa este un punct de congruenta intre prezentul corporatist si un trecut fascinant, caci putini stiu ca aici a locuit, pentru o vreme, unul dintre cei mai influenti ganditori ai secolului XX: Jacob Levy Moreno. El s-a nascut chiar in aceasta casa, la 18 mai 1889, intr-o familie evreiasca originara din Imperiul Otoman.

Moreno a fost un deschizator de drumuri intr-un domeniu care pana la el fusese tributar liniilor rigide ale psihanalizei clasice. Este considerat parintele psihodramei, o metoda de terapie de grup care foloseste jocul de rol si actiunea scenica pentru a permite pacientilor sa-si exploreze traumele, conflictele si dorintele. Mai mult decat atat, a pus si bazele sociometriei – stiinta care analizeaza structura relatiilor intr-un grup si dinamica sociala ce decurge din ele. Cu alte cuvinte a oferit unelte pentru a intelege ceva ce se afla dincolo de cuvinte: gesturile nerostite, afinitatile ascunse, aliantele si respingerile invizibile care ne modeleaza vietile. Ideile sale, radicale pentru acea epoca, s-au dovedit a fi vizionare. In zilele noastre, psihoterapia de grup, interventiile in organizatii sau analizele de networking social se sprijina, direct sau indirect, pe teoriile formulate de el.

Faptul ca o asemenea personalitate a locuit odinioara in sediul actual al SGS nu este doar o curiozitate de tipul „stiati ca?”, ci reprezinta inainte de toate o invitatie la reflectie. Pe deplin dedicata inovatiei, SGS isi desfasoara activitatea in acelasi spatiu in care cu un secol in urma se nastea cel care va contura idei inovatoare despre spontaneitate, empatie si conectare interumana. Este o coincidenta care aduce o nota de profunzime neasteptata activitatii zilnice moderne. Pentru ca dincolo de laboratoare, standarde si rapoarte, SGS se afla – prin insasi natura misiunii sale – in slujba increderii. Iar increderea interumana este una dintre cele mai studiate si valorizate constante ale operei lui Moreno. Acesta credea cu tarie ca omul nu poate fi inteles in afara contextului sau social, ca vindecarea nu se produce doar in intimitatea unui cabinet, ci si interactionand cu ceilalti. Aceasta credinta, profund umanista, rezoneaza pe deplin cu valorile contemporane ale SGS care pun accent pe colaborare, responsabilitate si sustenabilitate.

Poate ca nu toti cunosc povestea celui care a locuit candva aici. Dar exista o frumusete tacuta in aceasta suprapunere intre trecut si prezent, intre cercetarea sufletului uman si analiza riguroasa a unui produs sau proces.

In ceea ce priveste arhitectura, cladirea prezinta elemente caracteristice stilului eclectic de sfarsit de secol XIX, o combinatie de influente neoclasice si Beaux-Arts. Stilul eclectic este definit prin imbinarea armonioasa a mai multor stiluri arhitecturale, iar in acest caz remarcam de la inceput fatada marcata de simetrie si proportii clasice, cu elemente neoclasice: cornise pronuntate, ancadramente din stuc sau piatra, pilastri andosati care confera o eleganta sobra. Ferestrele sunt inalte, dispuse regulat, decorate cu ancadramente sau frize specifice epocii. Intrarea principala pastreaza elementele din fier forjat care confera o estetica artizanala, ce aduce un aer de Art Nouveau, chiar daca ansamblul cladirii ramane unul mai degraba clasic. Acoperisul mansardat este specific influentelor franceze, interiorul pastrand specificul resedintelor burgheze ale vremii, cu tavane si usi inalte, dar si cu vitralii decorative. Un loc cu rezonanta, o adresa unde istoria nu este doar decor, ci parte vie a atmosferei de zi cu zi.